En båt

Är det värt att köpa Husky Dane?

Det finns många olika båtar, men Husky Dane ÖMO 850 har helt klart en särskild plats i många båtälskares hjärtan. Den är känd för att vara rymlig, lätt att köra och är ofta utrustad med flybridge. Den är nära sammanlänkad med svenskt båtliv, och många väljer att köpa en just av detta skäl. Numera så måste man söka sig till begagnat platser, då de inte längre tillverkas. Totalt sett så tillverkades fyra olika modeller av Ömo, nämligen 490, 640, 720 och 850 varav den sista fick namnet Husky Dane först efter att rättigheterna såldes till ett danskt företag.

Intressant nog är det inte särskilt mycket som är känt om dessa båtar. Mycket på grund av att de startade som en sorts hobbyprojekt, och då få av de inblandade fortfarande är vid livet. Ursprungligen tillverkades de på Övermo varv i Leksand, och fick snabbt rykte att vara prisvärda och smidiga båtar. Den sista svensktillverkade Ömo-båten dök upp under 1970-talet, och markerade på många sätt slutet för Sveriges framgångssaga inom båttillverkning. Numera är de för många en symbol för hur Sverige verkligen var i framkant, men reducerades till en lien prick på båtkartan. Den största av Ömo-båtarna var närmare 10 meter långa, och kunde verkligen mäta sig med många internationella konkurrenter.

Numera är det däremot endast en liten skara entusiaster som fortfarande bryr sig om Husky Dane. Och med tiden blir det allt färre av dem som finns kvar. Så om du har en, se till att verkligen vårda den så att den klarar sig länge.